Deliblatska peščara

Deliblatska peščara

Deliblatska peščara

Deliblatska Peščara je najveća evropska kontinentalna peščara koja obuhvata blizu 35.000 hektara površine i nalazi se u jugoistočnom delu panonske nizije. Sam nastanak peščare dotira još od ledenog doba. Danas ovu peščaru oblikuju vetrovi u jedan izražen dinski reljef. Nadmorska visina dina koje se nalaze u ovoj peščari dostižu od 70 do 200 metara nadmorske visine. Ova peščara pod zaštitom UNESCO-a kao specijalnim rezervatom prirode.

Šta obići Deliblatskoj peščari

Danas nam stižu mnoga pitanja poput šta obići Deliblackoj peščari? Sama peščara je jako velike površine takod a ima mnogo mesta koje možete obići i videti.

Čardak

Ovo je mesto izuzetno dobro za sam polazak ako krećete u obilazak pešačkih staza ili želite da vozite bicikl samom peščarom. Na samom parkingu nalazi se mapa staza a same staze su jako dobro obeležene. Staze su raznih dužina od 3 km do 15 km.

Devojački bunar

Devojački bunar je jedno od najlepših a i najpoznatijih izletišta na Deliblatskoj beščari. Ovo izletište ima i nadimak a to je veselo izletište. Jako je posećeno tokom cele godine.

Belockrvanska jezera

Ako dolazite leti do peščare obavezno posetite Belockrvanska jezera. Ukupan broj jezera je šest i to su Glavno, Malo, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara i Novo jezero. Ako ste ljubitelji kampinga ovo je savršeno mesto za Vas. Na samomim jezerima nalaze se tri kamp naselja. Potpuno su opremljena i ono što je najvažnije u sadržaju imaju i igralište za sve mališane.

Napomena: Vremenske oscilacije u peščari preko dana su jako izražene. Tako može se desiti da tokom letnjih meseci temperatura u toku dana bude 40 stepeni, a u toku noći se drastično spusti.

Izleti blizu Beograda naša preporuka je definitivno Deliblatska Peščara. Savršen beg iz grada i pravi odmor sa porodicom i prijateljima vas čeka na ovom čarobnom mestu.

 

Smeštaj Deliblatska Peščara

Brvnara Oaza mira Deliblatska peščara

Smeštaj

Sve

Deliblatska pescara se nalazi u Banatu,jugoistocnom delu Vojvodine, koja zauzima povrsinu od oko 350 kvadratnih kilometara i proteze se izmedju Dunava i padina Karpata. U ovoj „Evropskoj sahari“ u kojoj vlada ruza vetrova kao i na Zlatiboru, ljubitelji prirode, rekreacije, lova kao i ribolova, biciklisti, ljubitelji biljnog i zivotinjskog sveta, parovi, roditelji sa decom i […]

3
2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične objave

Uporedi