Šta videti na Kopaoniku?

Šta videti na Kopaoniku?

Šta videti na Kopaoniku?

Šta videti na Kopaoniku? Kopaonik je jedan od najatraktivnijih turističkih centara ne samo u Srbiji već i u Evropi. Svoju popularnost je doživeo kao najpoznatija planina popularna među ljubiteljima zimskih sportova. Skijanjesnowboarding pa i sankanje jedno je od najpopularnijih aktivnosti planine Kopanik. Aktivnosti na Kopaoniku se dele na letnji i zimski sadržaj.

 

Kopaonik zimi

Ski centar u Srbiji Kopaonik je jedan od najpopularnijih i broji 24 žičare sa ukupnom dužinom staza od 55.000 m. Ukupan kapacitet žičara na Kopaoniku iznosi 32.000 skijaša po satu. Kao takav, najpoznatiji je ski centar, ne samo u Srbiji već i u Evropi. Zimska sezona na Kopaoniku je veoma popularna ne samo zbog svojih ski staza već i zbog bogatog društvenog i zabavnog sadržaja. Na raspolagnju svim gostima je i tubing, zip-line kao i igralište za decu sa bogatim sadržajima.

Težina staza na Kopaoniku je prilagođena svim ljubiteljima skijanja. Za profesionalce na raspolaganju je veliki broj staza, koje imaju kategorizaciju crne staze a za one manje spretne tu su plave i crvene staze. Skoro sve staze na Kopaoniku poseduju sistem za veštačko osnežavanje i na taj način JP Skijališta Srbije svake godine produže zimsku sezonu na Kopaoniku. Kako se danas popularno naziva HopNaKop je idealno mesto za sve one koji vole zimske sportove kao i dobru zabavu.

Foto: HopNaKop

 

Kopaonik leti

Kopaonik leti ima bogat sadžaj. Poslednjih godina ova planina je doživela procvat u letnjem turizmu. Veliki broj turista uživa u neverovatnim pešačkim turama na Kopaoniku kroz koje možete upoznati Kopaonik na pravi način. Iskustva posetilaca govore da svaka pešačka tura na Kopaoniku priča neku posebnu priču a priroda i pejzaž koji prolazi pored vas je zadivljujući. Kopaonik broji oko 13 pešačkih tura i sve su obeležene. Takođe, na raspolaganju su i turistički vodiči Nacionalog parka Kopaonik.

Kopaonik poseduje uređene biciklističke staze. Na Kopaoniku od sukro je aktivna i letnja staza za skijanje.

Foto: HopNaKop

 

Informacije o Kopaoniku

Najpoznatiji vrh planine Kopaonik je Pančićev vrh koji se nalazi na 2017 metara nadmorske visine. Ostali poznati vrhovi Kopaonika su Karaman (1934 m), Suvo Rudište, Gobelja (1834 m) i Kukavica (1726 m). Kopaonik se nalazi na 279 km od Beograda prema Kraljevu i Raški. Postoje 3 pravca preko kojih može da se dođe do samog centra a tu su put preko Raške i Rudnice, put preko Brzeća i put preko Jošaničke Banje. Sva tri pravca su prohodna za putničke automobile i dobro su uređena i obeležena. U toku zimskih meseci kada su padavine snega visoke putevi se redovno čiste, ali sam prilaz Kopaoniku obavezuje zimsku opremu.

Smeštaj na Kopaoniku je raznolik. Sve popularniji su luksuzni hoteli i apartmani na Kopaoniku a ne tako retke i vikendice i vile. Što se tiče smeštaja ova planina se deli na tri celine.

  • Smeštaj u centru Kopaonika –  Sastoji se od velikog broja apartmana i hotela koji su različitih kategorija. Sve češći su hoteli sa 3+ zvezdice a u ovom delu se nalazi i veliki broj restorana i kafića kao i prodavnica.
  • Smeštaj u Vikend naselju na Kopaoniku – Ovo mesto se nalazi na samo 2 km od centra i do vrha ovog naselja je spuštena žičara sa ogromnim parkingom za vozila. U Vikend naselju sve češće možete videti hotele i apartmane sa 3+ zvezdica kao i vikendice i vile svih kategorizacija.
  • Smeštaj u Brzeću – Mesto Brzeće je svoj procvat doživelo od 2021 godine kada je iz ovog mesta pokrenuta gondola koja izvlači skijaše i bordere do samog skijališta. Veća udaljenost od centra i skijališta na Kopaoniku dovela je do stagniranja turizma u ovom kraju. Smeštajni kapaciteti su obično apartmanskog tipa ili kuće za smeštaj. Ovo mesto poseduje i Hotelski tip smeštaja. U ovom kraju u ekspanziji je i neki vid seoskog turizma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične objave

Uporedi