Bogutovačka Banja

Bogutovačka Banja

Bogutovačka Banja

Bogutovačka Banja je smeštena pored Kraljeva, a njen položaj je izuzetno interesantan jer je okružena planinama Troglav, Čemerno, Željin i Stolovi. Još jedna zanimljiva činjenica je da se nedaleko od nje, samo 3 km dalje, proteže jedna od najlepših reka Srbije – reka Ibar. Takođe, važno je napomenuti da kroz samu banju teče jedna od najčistijih reka u Srbiji, poznata kao Lopatnica. Banja se nalazi 200 km udaljena od Beograda, ali je lako dostupna. Većina puta do banje vodi autoputem (Miloš Veliki), gde se isključujete kod Preljine. Nakon toga, očekuje vas dobro izgrađena magistrala koja je nedavno rekonstruisana.

Prva ispitivanja i analize mineralnih voda Bogutovačke Banje datiraju još daleke 1835. godine, što je zapravo i prvi zabeleženi trag o ovom mestu. Nekoliko decenija kasnije, izgrađene su prve brvnare za smeštaj gostiju, kao i drveni bazen za kupanje. Tridesetih godina 20. veka izgrađen je prvi bunar, a nešto kasnije su i barake preuređene za smeštaj gostiju. Originalno uređeno kupatilo je funkcionisalo sve do pedesetih godina, kada je započeta izgradnja modernog kompleksa kupatila i ugostiteljskih objekata. Takođe, 1985. godine je sagrađen moderan hotel pod simboličnim nazivom Mineral.

Danas, Bogutovačka Banja ima zdravstveni centar koji služi za lečenje i rehabilitaciju, poznat kao Prirodno lečilište i odmaralište “Mataruška i Bogutovačka Banja”. Lekovita voda Banje se koristi na dva načina – konzumiranjem i kupanjem. Ova banja se posebno ističe u tretmanu neuropsihijatrijskih oboljenja, različitih oblika reumatizma, bolesti organa za varenje, kao i bolesti kardiovaskularnog sistema.

 

Šta obići u Bogutovačkoj banji?

Šta posetiti u Bogutovačkoj Banji? Ovo je pitanje koje sve češće dobijamo, jer poslednjih godina ovo mesto je doživelo nagli porast posetilaca kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Jedna od najpopularnijih atrakcija je sama reka Lopatnica, koja očarava svojom čistoćom i predstavlja simbol najčistije reke u Srbiji. Za goste koji žele malo aktivniji odmor, tu je staza zdravlja koja osim fizičke aktivnosti pruža i predivan pogled na netaknutu prirodu.

Pored svih prirodnih lepota koje se mogu videti u okolini, glavne atrakcije su svakako manastir Studenica, manastir Žiča i srednjovekovna tvrđava Maglič.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu