KOTOR – Grad u srcu Bokokotorskog zaliva

KOTOR – Grad u srcu Bokokotorskog zaliva

KOTOR – Grad u srcu Bokokotorskog zaliva

Upoznajte Kotor, grad smješten u samom srcu Bokokotorskog zaliva, na crnogorskoj obali. Kotor je dio UNESCO-ve svjetske kulturne baštine i jedno od najposjećenijih mjesta u Crnoj Gori.
Kotor ima bogatu kulturno-istorijsku baštinu i jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova u ovom dijelu Mediterana.
Dolazak u Kotor pružit će vam osjećaj putovanja kroz vrijeme, omogućujući vam da prošlost doživite na savremen način.

 

Kratka istorija

Kotor su osnovali stari Rimljani kao Acruvium. U 10. vijeku bio je autonomni grad kojim je vladala Vizantija, a od 1186. do 1371. bio je slobodni grad srednjovjekovne Srbije. Kratko je bio pod vlašću Venecije i Austro-Ugarske, status nezavisne republike imao je od 1395. do 1420., a nakon toga je opet bio pod Mletačkom republikom do 1797. Grad je pretrpio povremene štete od turskih napada i zemljotresa, međutim turci ga nikada nisu osvojili zahvaljujući dobroj odrani grada za zidina. Između 1807. i 1814. bio je pod okupacijom Francuske. Nakon francuskog razdoblja uslijedila je austrijska dominacija sve do 1918. godine, kada je grad pridružen Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

 

Što vidjeti u Kotoru?

Gradske zidine Kotora
Remek-djelo fortifikacione arhitekture, gradske zidine, vjekovima su štitile Kotor od osvajača i obavezne su za posjetiti. Za prekrasan pogled na zaliv i posjetu tvrđavi San Giovanni potrebno je preći 1355 stepenika ali ono što ćete doživjeti kada stignete do cilja svakako je vrijedno truda.

 

Muzeji

Pomorski muzej posjetiocima pruža uvid u bogatu pomorsku istoriju i tradiciju Bokokotorskog zaliva. U muzeju se nalaze razni eksponati, pomorski predmeti, etno predmeti, dokumenti i umjetničke slike. Muzej je smješten u baroknoj palati Grgurina koja je izgrađena u 18. vijeku.

 

Crkve i katedrale

Katedrala svetog Tripuna
Katedrala sv. Tripuna, poznata i kao kotorska katedrala, najpoznatija je kotorska crkva i među najimpresivnijim građevinama u Starom gradu.

Romanička crkva sagrađena je 1166. godine. Nekoliko puta je bila obnavljana zbog potresa. Za vrijeme velikog zemljotresa 1667. godine pretrpila je velika oštećenja, zvonici na katedrali su bili uništeni. Tokom vremena izgrađeni su novi zvonici u baroknom stilu, jedan od njih je ostao nedovršen. Katedrala je posvećena Sv. Tripunu, zaštitniku grada Kotora.

Crkva Svetog Nikole
Crkva Svetog Nikole nalazi se na Trgu svetog Luke u sjevernom dijelu Starog grada Kotora. Izgradnja ove pravoslavne crkve započela je 1902. godine, a postupak je završen 1909. godine.

Crkva svetog Luke
Crkva sv. Luke mnogo je manja pravoslavna crkva koja se takođe nalazi na Trgu sv. Luke. Crkva je sagrađena 1195. godine. Prema sačuvanom ktitorskom natpisu na zapadnoj fasadi, crkvu Sv. Luke je podigao Mauro Kazafrangi sa svojom ženom Bonom.
Crkva svetog Luke jedina je zgrada u Starom gradu koja nije oštećena niti jednim zemljotresom koji su godinama pogađali ovu regiju.

 

Što raditi u Kotoru?

Istražite Perast i njegove otoke
Ovaj mali barokni gradić dostigao je vrhunac svoje slave u 17. i 18. vijeku. U to je vrijeme Perast imao trgovačku flotu od oko 100 brodova. Pomorci su bili poznati po svojoj vještini i hrabrosti. Komemorativni muzej porodice Visković sastavni je dio muzeja Perast, gdje se osim eksponata velike vrijednosti može naći i bogata biblioteka s brojnim knjigama iz područja pomorstva. Dva atraktivna ostrva, Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe, nalaze se ispred Perasta. Na ostrvu Gospe od Škrpjela sagrađena je istoimena crkva posvećena Presvetoj Majci Božjoj. Crkva je sagrađena u 17. vijeku i danas se unutar crkve nalazi i mali zavičajni muzej.
Benediktinski manastir na ostrvu Sv. Đorđe nastao je u 12. vijeku. Na istom ostrvu se nalazi i groblje straih plemićkih Peraških porodica.

 

Istražite zaliv brodom

Bokokotorski zaliv ili Boka Kotorska jedan je od najupečatljivijih pejzaža Mediterana. Uvala se nalazi na južnoj strani Jadranskog mora. Zaliv je okružen visokim planinama koje se izdižu ravno iz vode. Poznat je i kao jedan od najromantičnijih pejzaža u cijeloj Crnoj Gori. Istraživanje ovog zaliva brodom je jedinstveno i fantastično iskustvo.

 

Planinarske staze u zaleđu iznad Kotora

Zaleđe Kotora ima mnoštvo lijepih planinarskih staza. Predlažemo vam pješačke staze do Gornjeg Stoliva i Vrmca, manje izazovne, ali scenski jedinstvene jer su pogledi na zaliv neprocjenjivi.
Osim toga, iskusnijim planinarima koji traže izazov preporučujemo planinarenje starim crnogorskim putem do prevoja Krstac, koji se nalazi na 940mnv. To je zahtjevno pješačenje s više od 70 krivina ali ste svo vrijeme nagrađeni prekrasnim pogledom na zaliv i okolna područja, što naravno čini izazov potpuno vrijednim. Samo imajte na umu da je ovo dug dan, a može se i od vrha prema dolje ako niste previše zainteresovani za uspone.
Bez obzira na doba godine, u Kotoru možete svoj dan ispuniti sportskim i avanturističkim aktivnostima, dodatno začinjenim mješavinom planinskog i primorskog vazduha i aromama mediteranskog bilja.
Bilo da volite pješačenje, planinarenje, biciklizam, jedrenje ili kajakarenje, sve ovo ćete naći u Kotoru.

Posjetite Kotor i doživite svoju ljetnju avanturu!

 

FOTO: Ranko Maraš

Turistička organizacija Kotor

 

SMEŠTAJ – KOTOR

Za više informacija posetite portale www.gdenaodmor.rs i www.topglobaltag.com

 

[metaslider id=“17908″]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu