Etnološka zbirka sa neverovatnim predmetima

Etnološka zbirka sa neverovatnim predmetima

Etnološka zbirka sa neverovatnim predmetima

U cilju obeležavanja jubileja 250 godine od dolaska Slovaka u Staru Pazovu, Turistička organizacija opštine Stara Pazova u saradnji sa Zavičajnim muzejom u Rumi a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja organizovala je 21. 10. 2020. godine otvaranje etnološke izložbe pod nazivom „250 godina dolaska Slovaka u Staru Pazovu“ u Zavičajnoj kući narodnog heroja Janka Čmelika u Staroj Pazovi u ulici Janka Čmelika broj 62.

Kuća narodnog heroja Janka Čmelika sagrađena je u prvoj polovini 20. veka, predstavlja tip seoske arhitekture i nalazi se pod zaštitom države kao nepokretno kulturno dobro od značaja.

Značajna je zbog toga što je u njoj živeo narodni heroj Janko Čmelik. Bio je sekretar mesnog i sreskog komiteta KPJ za Staru Pazovu, član okružnog komiteta KPJ i član biroa PK KPJ za Vojvodinu. Streljan 12. maja 1942. god. u Sremskoj Mitrovici. Za izvanredno, hrabro držanje pred neprijateljem proglašen za narodnog heroja 25. X 1943.godine.

Otvaranjem izložbe o tradicionalnom odevanju Slovakinja kao njihovom najznačajnijem etničkom specifikumu, zvanično je zbirka u kući narodnog heroja postala deo turističke ponude opštine Stara Pazova.

Pored postavke vezane za život i narodnooslobodilačku borbu Janka Čmelika, u objektu se nalazi i etnološka postavka vezana za život staropazovačkih Slovaka i Srba starosedelaca, a sama zbirka broji preko 2000 artefakta. U Staroj Pazovi Slovakinje i danas nose neke delove nošnje kao i pre 700 godina. Najzanimljiviji predmet je rubač donja suknja kod koja se pominje još od 14. veku u češkim rečnicima, zimski odevni predmet „ćurak“ koji se pominje u slovačkim izvorima još od 1757. godine, „koleso“ ukras iz prve polovine 20. veka koji je simbolizovao devojačku nevinost, kod Srba je zanimljiva stara sremska nošnja Kola srpskih sestra iz Stare Pazove iz 30- ih godina 20. veka.

Posete kući najavljuju se Turističkoj organizaciji opštine Stara Pazova.

Za više informacija kontaktirajte nas na telefon 022/310-140 ili 064/8-021- 442

 

[metaslider id=“15167″]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Slične objave

Uporedi

Unesite reč za pretragu